PREMOGOVNIK VELENJE NA 6. MEDNARODNI KONFERENCI ENRE – ENERGY & RESPONSIBILITY

Fakulteta za energetiko Univerze v Mariboru organizira 6. mednarodno konferenco EnRe – Energy & Responsibility, ki bo potekala v torek, 21. maja 2024, na Fakulteti za energetiko Univerze v Mariboru v Velenju. Konferenca bo posvečena iskanju poti do podnebne nevtralnosti in trajnostnega zelenega prehoda. Premogovnik Velenje bo predstavil tri projekte – Hibridni sistem shranjevanja energije z uporabo postrudarske infrastrukture (HESS), Ventilacijsko postajo NOP II: Nov korak za varne in zanesljive rudarske operacije ter Ohranjanje in promocija rudarske dediščine premoga kot kulturne dediščine Evrope.

Na mednarodni konferenci EnRe bodo svoje izkušnje, raziskave in vizije delili strokovnjaki, raziskovalci, politiki in gospodarstveniki, med njimi tudi predstavniki Premogovnika Velenje. Skozi interaktivne razprave, okrogle mize in predstavitve bodo predstavljeni najnovejši dosežki in strategije za učinkovit prehod na trajnostne rešitve. V okviru sekcije 4 Hidroenergetika, termoenergetika in jedrska energetika  bodo strokovnjaki velenjskega Premogovnika predstavili tri projekte –  Hibridni sistem shranjevanja energije z uporabo postrudarske infrastrukture (HESS), Ventilacijsko postajo NOP II: Nov korak za varne in zanesljive rudarske operacije ter Ohranjanje in promocija rudarske dediščine premoga kot kulturne dediščine Evrope.

Po pozdravnem nagovoru predsednika organizacijskega odbora EnRe 2024 prof. dr. Sebastijana Semeta s Fakultete za energetiko Univerze v Mariboru in župana Mestne občine Velenje Petra Dermola bo sledilo prvo plenarno predavanje z naslovom Cilji prenove NEPN in lokalna preskrba z energijo. Na okrogli mizi bodo sodelovali predstavniki Instituta Jožefa Stefana, Holdinga Slovenske elektrarne, Energetske zbornice Slovenije in organizatorja. Drugo plenarno zasedanje z okroglo mizo se bo nanašalo na zeleno preobrazbo sistema daljinskega ogrevanja Šaleške doline. Sodelovali bodo predstavniki Ministrstva za okolje, podnebje in energijo, župan Mestne občine Velenje, direktorja Termoelektrarne Šoštanj in Komunalnega podjetja Velenje ter prodekan za izobraževalno dejavnost organizatorja konference. Sledilo bo šest sekcij: Električne naprave, motorji in pogoni 1, Električne naprave, motorji in pogoni 2, Obnovljivi viri energije, shranjevanje in upravljanje z energijo, Hidroenergetika, termoenergetika in jedrska energetika, Ekologija in varstvo okolja ter Študentska sekcija.

Cilj konference je spodbujati sodelovanje in izmenjavo idej, da bi skupaj oblikovali celovite pristope in strategije za doseganje podnebne nevtralnosti ter zagotovitev bolj zelene in trajnostne prihodnost za prihodnje generacije.

https://www.fe.um.si/enre.html

Objavljeno: 20-05-2024