25 LET HARMONIKARSKEGA ORKESTRA BARBARA PREMOGOVNIKA VELENJE

Harmonikarski orkester Barbara Premogovnika Velenje je dve desetletji in pol skupnega ustvarjanja obeležil v četrtek, 21. marca 2024, v Muzeju premogovništva Slovenije. Pred dvema letoma ga zaradi korone ni mogel. Sicer njihovi začetki segajo v leto 1997. V goste so povabili Franca Šegovca in njegov ansambel Štirje kovači.

Za slavnostni večer so člani Harmonikarskega orkestra Barbara Premogovnika Velenje izbrali predvsem tiste skladbe različnih avtorjev, ki jih najraje izvajajo. Priredbe vseh pesmi so delo njihovega mentorja in dirigenta Mira Klinca. Člani orkestra so Nejc Anžič, Rado Berlak, Srečko Korošec, Mitja Likar, Janko Plaznik, Peter Postružin, David Strmčnik, Martin Štrigl, Jože Zaluberšek in Karel Zlatar. Vilko Frece je na tokratnem koncertu s kitaro poskrbel za ritem.

»Danes smo zbrani ljubitelji dobre, domače glasbe, ki združuje ljudi in nas spravlja v dobro voljo«, je zbrale nagovoril vodja orkestra Peter Postružin. Zahval ni manjkalo, namenjene so bile vsem, ki so jim do zdaj na kakršenkoli način pomagali – poslovodstvu Premogovnika Velenje, sindikatu SPESS – PV, mentorju Miru Klincu in njegovi družini, PIGD PV, PGD Šalek ter organizatorjem koncerta. »In nenazadnje, hvala vam, spoštovani obiskovalci, da ste nas počastili s svojo prisotnostjo. Brez vas tega koncerta ne bi bilo.« Postružin je svoj nagovor končal s povabilom: »V svoje vrste prijazno vabimo nove člane, ljubitelje frajtonarice, nove stebre, ki bi še dodatno obogatili naše delovanje.« Ob 20-letnici delovanja je Harmonikarski orkester Barbara PV izdal zbornik. Predstavil ga je avtor zbornika in član orkestra Jože Zaluberšek, ki je nanizal najpomembnejše mejnike v delovanju orkestra.

Gostje večera so bili člani ansambla Štirje kovači, ki je uradno najstarejši, a še vedno aktiven narodno-zabavni ansambel na svetu, ki je kot tak vpisan tudi v Guinnessovo knjigo rekordov. Dogodka se je udeležil tudi župan Mestne občine Velenje Peter Dermol. Za smeh je poskrbel humorističen nastop Klobasekovega Pepija.

Člani Harmonikarskega orkestra Barbara Premogovnika Velenje so v znak zahvale za njihov trud in prispevek k bogatitvi glasbenega prostora iz rok predsednika Sveta delavcev Premogovnika Velenje Danila Rednjaka prejeli rudarske svetilke. Darilo za njegov doprinos k delovanju orkestra je prejel njihov mentor in dirigent Miro Klinc, pozornost so izkazali tudi gostom, ansamblu Štirje kovači. Darili zanje, posebni skulpturi je izdelal Polde Robar.

Foto: Jernej Postružin

Objavljeno: 26-03-2024