MUZEJ PREMOGOVNIŠTVA SLOVENIJE SE PREDSTAVLJA OBISKOVALCEM FESTIVALA METALDAYS V VELENJU

Muzej premogovništva Slovenije, ki vabi v globine in skrivnostne rove Šaleške doline, se s svojimi doživetji med 29. julijem in 5. avgustom 2023 na stojnici v Kampu Velenje predstavlja obiskovalcem festivala Metaldays v Velenju.

Gostje Kampa Velenje in obiskovalci festivala Metaldays bodo lahko bolje spoznali edini podzemni muzej v Sloveniji, Muzej premogovništva Slovenije v Velenju. V podzemlje se spustite z najstarejšim obratujočim dvigalom v Sloveniji, sprehodite po najdebelejšem sloju premoga na svetu, poskusite rudarsko malico v najgloblje ležeči jedilnici 160 metrov pod površjem ter preizkusite edinstveni 5-zvezdični doživetji, ki jih muzej pripravlja skupaj z Zavodom za turizem Šaleške doline: Velenje Underground in Skrivnosti potopljenih vasi.

“V Premogovniku Velenje smo želeli ohraniti svoje običaje, navade, pa tudi stroje, naprave in vse, kar je povezano s premogovništvom, in tako je v Velenju ob rudarskem prazniku leta 1999 luč sveta ugledal Muzej premogovništva Slovenije,” je povedala vodja Muzeja premogovništva Slovenije Tadeja Jegrišnik. “Svet 160 m pod zemljo, ki so ga v preteklosti čutili, v njem delali in živeli številni rudarji, je skoraj četrt stoletja na ogled vsem, saj doživetje omogoča tudi invalidom, slabovidnim in naglušnim ljudem. Večkrat nagrajeni podzemni Muzej premogovništva Slovenije vas bo vrnil v preteklost in vam razkril rudarski poklic. Za kratek čas obujte čevlje rudarjev, se spustite pod površje zemlje in se podajte na zanimivo pot v nekoč aktivne rove Jame Škale, ki so sedaj del muzeja. Naužili se boste vonja po premogu, se čudili ogromnim strojem in uživali v rudarskem humorju.”

V spremstvu vodičev boste v premogovnik vstopili povsem enako, kot so vanj vstopali rudarji v prejšnjem stoletju. Oblekli se boste v rudarska oblačila, površnik, si nadeli čelado, s sabo dobili rudarsko malico in se po Starem jašku iz leta 1888 spustili v globino. V uri in pol si boste v podzemnih rovih ogledali slikovito predstavitev, kako je potekalo delo rudarjev nekoč in kakšno je danes. Zgodbo oblikuje 18 scen in 15 lutk rudarjev, ki oživijo s sodobno avdiovizualno opremo. Spoznali boste mehanizacijo jamskih prostorov iz zadnjih desetletij razvoja Premogovnika Velenje in obisk sklenili z vožnjo s podzemno železnico. Na koncu si boste ogledali še Belo garderobo z zbirko razvoja premogovništva in rudarsko stanovanje iz leta 1930.

V Muzeju potekajo številni kulturni, izobraževalni in zabavni dogodki, zadnja leta tudi kulinarični. Muzej je sprejel že več kot pol milijona obiskovalcev iz več kot štirideset držav iz celega sveta, saj je multimedijsko opremljen v slovenskem, nemškem, angleškem, italijanskem in hrvaškem jeziku. Prejel pa je tudi številna priznanja; med drugim posebno priznanje Evropske­ga muzejskega foruma, Valvazorjevo priznanje, Fordovo nagrado za ohranjanje tehnične dediščine in Zlati grb Mestne občine Velenje.

To je le nekaj razlogov za obisk Muzeja premogovništva Slovenije.Pričakujejo vas od torka do sobote med 9.00 in 16.30.

Za ogled je potrebna predhodna najava na 031 752 418. Več informacij na spletni povezavi http://muzej.rlv.si/si/.

Objavljeno: 28-07-2023