Premogovnik obiskali predstavniki makedonske Naravoslovnotehniške fakultete

V torek, 4. aprila 2023, so Premogovnik Velenje obiskali predstavniki Naravoslovnotehniške fakultete Univerze Goce Delčev iz Štipa v Severni Makedoniji. Goste, med katerimi so bili rektor Univerze prof. dr. Dejan Mirakovski, dekan prof. dr. Georgi Dimov in prof. dr. Sonja Lepitkova, je sprejel generalni direktor Premogovnika Velenje mag. Marko Mavec s sodelavci. Generalni direktor Premogovnika Velenje jim je predstavil delovanje Premogovnika Velenje in celotne Skupine PV, v pogovoru pa so sogovorniki posebni poudarek namenili okoljski problematiki. V okviru tega so si ogledali centralno čistilno napravo v Šoštanju, obiskali Regionalni center za ravnanje z odpadki Celje v Bukovžlaku in podjetje Simbio, družbo za ravnanje z odpadki.

Gostje iz Severne Makedonije so v okviru dvodnevnega obiska podpisali tudi dva sporazuma, in sicer s Fakulteto za varstvo okolja, kjer sta ju sprejela doc. dr. Gašper Gantar in dekan prof. dr. Boštjan Pokorny, sporazum o skupnem sodelovanju na področju okoljske problematike in skupnih projektov v Makedoniji, Sloveniji in tujini, z Naravoslovnotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani, kamor sodi Oddelek za geotehnologijo, rudarstvo in okolje, pa sporazum o sodelovanju na področju rudarstva. Goste sta v Ljubljani sprejela dekanja Naravoslovnotehniške fakultete v Ljubljani prof. dr. Urška Stanković Elesini in predstojnik Katedre za tehnično rudarstvo, geotehniko, geotermijo in urbano rudarjenje izr. prof. dr. Željko Vukelić.

Ob koncu prvega dne so si gostje ogledali še Muzej premogovništva Slovenije, kjer so se 160 metrov pod zemljo spustili z najstarejšim še delujočim dvigalom v Sloveniji in na najdebelejšem sloju premoga na svetu spoznali premogovniško delo in življenje rudarjev.

Objavljeno: 06-04-2023