Upokojeni sodelavci Premogovnika Velenje so se zbrali na občnem zboru

Upokojeni sodelavke in sodelavci Premogovnika Velenje so se v ponedeljek, 20. marca 2023, zbrali v Domu kulture Velenje na 14. občnem zboru Kluba upokojencev. Pregledali so delovanje Kluba v minulem letu ter določili načrt dela in finančni načrt za leto 2023. Zbrane sta nagovorila predsednik Kluba Tomislav Lipnik in vodja področja Kadri in plače v velenjskem Premogovniku mag. Irena Vodopivec.

Pregled aktivnosti za  minulo leto je predstavil predsednik Kluba upokojencev Skupine Premogovnik Velenje Tomislav Lipnik. »Za člane smo pripravili večdnevno letovanje v Izoli, enodnevna izleta s piknikom na splavu in ribiški barki ter kopanje v Termah Dobova. Imetniki izkaznice za koriščenje ugodnosti Športnega društva SPV so lahko s popusti koristili bazenske storitve, savne in fitnes. Poleg tega je bila organizirana predprodaja smučarskih kart in tenis nalepk. V poletni sezoni smo enkrat tedensko igrali tenis, v zimski sezoni pa je bila organizirana telovadba v telovadnici.« Druženj ni malo, kar dokazuje pohodniška sekcija, ki ima 148 članov in je opravila vseh 12 načrtovanih pohodov, ki se jih je udeležilo več kot 500 pohodnikov. Člani sekcije za ribolov so se udeležili treh tekmovanj. »Za upokojene člane sindikata SPESS smo opravili spomladanski in jesenski vpis letovanj v sindikalnih apartmajih. Odziv je bil tokrat rekorden, saj se je za letovanje vpisalo 162 članov,« je še dodal Lipnik, ki je predstavil tudi načrt dela za leto 2023. Klub tudi v tem letu pripravlja kar nekaj pohodniških potepanj, člani bodo tudi v prihodnje lahko koristili sindikalne apartmaje in druge ugodnosti Kluba. Lipnik se je vsem, ki tako ali drugače pomagajo pri izvedbi programov, zahvalil za pomoč. Člani so po podanih sporočilih le-ta soglasno sprejeli.

»Soustvarjali ste trdne temelje Premogovnika Velenje, obenem pa tudi podobo Šaleške doline – brez vašega predanega dela ne bi bili danes tako zelo ponosni na okolje, katerega del smo,« je uvodoma dejala vodja področja Kadri in plače v Premogovniku Velenje mag. Irena Vodopivec, ki je povzela aktualna dogajanja. »Energetska kriza je razgalila nujnost čim večje energetske samozadostnosti, zato je bil uvoz premoga nujen, saj z njim zagotavljamo večjo obratovalno zanesljivost in stabilnost proizvodnje v Termoelektrarni Šoštanj. Uvoz je precej razburil domačine, še posebej krajane Pesja. Prebivalce jezita prah in hrup ob razkladanju uvoženega premoga, zato je že v teku prestavilo razkladalne postaje za uvožene tuje premoge z dozdajšnje lokacije v Pesju na območje družbe PLP.« Vodopivčeva je ob tem poudarila še, da izkopavanje pod mestom Šoštanj v prihodnosti ni več predvideno.

V svojem nagovoru se je dotaknila tudi prizadevanj, da bi letošnji proizvodni načrt povišali za 10 odstotkov, zaradi česar bomo v Premogovniku Velenje potrebovali približno 200 novozaposlenih, pri čemer je izrazila skrb glede nadomeščanja zaposlenih zaradi upokojevanja. »Na kadrovskem področju nas tudi to leto čaka veliko dela, saj se bo upokojilo ogromno število naših sodelavcev, vezanih na jamski proces. Tako kot v drugih podjetjih se tudi v Premogovniku zadnji dve leti soočamo s splošnim pomanjkanjem ustreznega kadra na trgu delovne sile. Kljub intenzivnemu iskanju kadra v naši dolini in širše tega ne dobimo dovolj, zato delavce iščemo tudi v tujini, predvsem na področju naše nekdanje skupne države. Gre za zaposlene, ki že imajo izkušnje z delom v premogovništvu. V letu 2022 smo tako zaposlili 63 delavcev iz Bosne in Hercegovine ter Srbije.«

Klub upokojencev Premogovnika Velenje je bil ustanovljen decembra 2007. Njegov namen je združevanje vseh upokojencev, ki so bili kadarkoli zaposleni v eni od družb Skupine Premogovnik Velenje, skrb za njihovo druženje, sodelovanje v različnih dejavnostih ter negovanje rudarske tradicije. Članstvo v klubu nudi številne ugodnosti. O svojem delu klub obvešča člane z obvestilom preko SMS-a, internega časopisa Rudar, vsako delovno sredo med 8. in 11. uro pa imajo na lokaciji Jaška Škale v prvem nadstropju nad nekdanjim vhodom v Belo garderobo odprto pisarno.

Objavljeno: 21-03-2023