SONČNA ELEKTRARNA PRAPRETNO DOBILA UPORABNO DOVOLJENJE

Obe SE – tako Prapretno kot Zlatoličje – je zgradila družba HTZ Velenje

Sončna elektrarna Prapretno, trenutno največja sončna elektrarna v Sloveniji, moči 3 MW, je 2. avgusta 2022 kot prva sončna elektrarna v Sloveniji pridobila pravnomočno uporabno dovoljenje. S tem so uspešno zaključeni vsi upravni postopki, ki omogočajo redno obratovanje elektrarne. Elektrarna je od 4. aprila 2022, ko so se začeli zagonski in funkcionalni preizkusi, pa do danes,  proizvedla 1.906.583 kWh »zelene« električne energije, kar bi zadoščalo za letno oskrbo približno 450 povprečnih slovenskih gospodinjstev.

Z uspešno zaključenim projektom izgradnje SE Prapretno skupina HSE pospešeno stopa v smer izkoriščanja energije sonca za pridobivanje električne energije iz velikih sončnih elektrarn ter tako postaja poleg največjega proizvajalca električne energije iz obnovljivih virov tudi največji proizvajalec električne energije iz sončnih elektrarn. Vseh  sedem sončnih elektrarn skupine HSE oskrbuje več kot 1.600 povprečnih slovenskih gospodinjstev.

V HSE že načrtujemo tudi izgradnjo druge faze Sončne elektrarne Prapretno, s katero bomo njeno moč povečali do skupnih približno 13 megavatov. V fazi zagonskih in funkcionalnih preizkusov pa je tudi nedavno zgrajena Sončna elektrarna Zlatoličje moči 2,5 MW na odvodnem kanalu istoimenske hidroelektrarne. Za slednjo pričakujemo pravnomočno uporabno dovoljenje še v tem mesecu.

Obe sočni elektrarni je v celoti zgradila hčerinska družba Premogovnika Velenje HTZ Velenje, ki se z načrtovanjem in izgradnjo sončnih elektrarn ukvarja že dobrih 18 let. Gradnja sončnih elektrarn v Prapretnem in Zlatoličju je primer dobre prakse, ki združuje znanje in potenciale skupine HSE ter njihov doprinos k dvigu deleža obnovljivih virov iz sončnih elektrarn. Družba HTZ Velenje z obema projektoma dokazuje, da ima inženirsko in tehnično znanje ter izkušnje tudi za največje projekte na področju fotovoltaike.

Služba za korporativno komuniciranje skupine HSE

Objavljeno: 02-08-2022