Blagoslov Sv. Barbare pred predorom Legi kamen

Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo, kot investitor, je v sodelovanju z izvajalcem, družbo Strabag s partnerji RGP, VOC Celje in Prohaus, lani decembra pričela z gradnjo skoraj deset kilometrske kolesarke poti med Velenjem in Mislinjo.

Načrtovana trasa večinoma poteka po trasi stare železnice, ki je na območju ozkih dolin potekala tudi skozi predore, ki jih sanira družbe RGP. Gre za predore Paka 1, Paka 2 in Huda luknja. Ob tem pa bodo zgradili tudi nov, skoraj sto dvajset metrov dolg in skoraj štiri metre visok, predor Legi kamen, ki je bil danes, v skladu s tradicijo, blagoslovljen s postavitvijo kipca Sv. Barbare, zaščitnice rudarjev, delavcev v predorih in vseh drugih, ki delajo s topovi in eksplozivi.  

Generalni direktor RGP Iztok Černoša je ob tem povedal: »Vesel in ponosen sem, da je družba RGP d.o.o. s svojim znanjem in izkušnjami soudeležena pri gradnji ene najlepših kolesarskih stez v Sloveniji. Izgradnja predora Legi kamen, ki bo namenjen kolesarskemu prometu, profil pa bo omogočal prehod tudi manjšim vzdrževalnim vozilom, bo potekala v več fazah, in sicer od čiščenja terena in izkopa delovnega platoja, vgradnje cementne stabilizacije, izkopa z miniranjem, izvedbe odvodnjavanja, vgradnje hidroizolacije, izvedbe temelja in notranje obloge, izgradnje obeh portalov in vgradnje vozišča. Ob tem pa že potekajo sanacije obstoječih predorov Paka 1 in 2 ter Huda luknja.«

Celotna kolesarska steza, za katero se načrtuje, da bo dokončana do konca leta 2023, bo velika pridobitev za ljubitelje kolesarstva, saj bo omogočala varen prehod območja Hude luknje ter ob tem dala nov pogled na slikovitost te pokrajine.

Objavljeno: 12-05-2022