Glasba je umetnost, ki je ljudem poslana od bogov

Prazniki v ljudeh obudijo otroško sanjarjenje in nas navdajo s spomini preteklih let. Utrip prazničnega razpoloženja nam je ob koncu letošnjega leta, v torek, 21. decembra, v Cerkvi sv. Marjete na Polzeli, pričaral Rudarski oktet Velenje, ki je pripravil nabor božično-novoletnih pesmi.

Člani okteta so nastopili oblečeni v svečane rudarske uniforme, na katerih je 28 zlatih gumbov – število simbolizira leta, ki jih je učakala sveta Barbara, zavetnica rudarjev, ki je svoj god praznovala 4. decembra in jo vsako leto s posebnim dogodkom počastimo tudi v Premogovniku Velenje.

V stari Grčiji so verjeli, da je glasba umetnost, ki je ljudem poslana od bogov. Prepričani so bili, da oblikuje značaj, krepi telo in polni duha. Glasba pa je lahko tudi umik od vsakdanjosti, sprostitev ali sanjarjenje. Vsak v njej najde delček tega, kar išče ali želi.

Poslušalce je v zimski večer ponesla pesem Sveta noč, ki je prevedena v več kot 300 jezikov in je najbolj izvajana skladba vseh časov. Bila je napisana leta 1816; avtor izvirnega nemškega besedila je duhovnik Joseph Mohr, avtor glasbe pa učitelj Franz Xaver Gruber. Prvi, ki je poslovenil to pesem, je bil Jakob Aljaž; prvič pa so jo v Sloveniji zapeli leta 1871Tržiču – torej letos slavimo že 150-letnico od takratne izvedbe.

Da lahko amaterski pevski sestav zveni tako dobro, kot smo lahko slišali, niso dovolj le vaje, nastopi in koncerti. Najprej mora biti ljubezen do petja, nato volja in vztrajnost, predvsem pa je potrebno stkati in negovati prijateljstvo med člani, česar se oktetovci držijo že več kot 40 let – in mi jim želimo, da naj bo še dolgo tako!

Objavljeno: 23-12-2021