MUZEJ PREMOGOVNIŠTVA SLOVENIJE ZARADI REDNIH VZDRŽEVALNIH DEL ZAČASNO ZAPIRA SVOJA VRATA

Muzej premogovništva Slovenije, ki je luč sveta ugledal pred več kot 22 leti, bo svoja vrata za obiskovalce zaradi rednih vzdrževalnih del zaprl  v soboto, 18. decembra 2021, ponovno pa jih bo odprl v torek, 11. januarja 2022. Edini podzemni muzej v Sloveniji je navdušil že več kot 500.000 obiskovalcev iz celega sveta, saj je zanimiva muzejska multimedijska zgodba na voljo tudi v angleškem, nemškem, italijanskem in hrvaškem jeziku. Nad doživetjem se navdušujejo tako otroci kot odrasli, ogled pa omogoča tudi invalidom, slabovidnim in naglušnim ljudem. Muzej premogovništva Slovenije bo v letu 2022 odprt od torka do sobote med 9. in 16.30 uro.

Svet 160 m pod zemljo, ki so ga v preteklosti čutili, v njem delali in živeli številni rudarji, je zadnji več kot dve desetletji na ogled vsem. V Muzeju premogovništva Slovenije potekajo številni kulturni, izobraževalni in zabavni dogodki, zadnja leta tudi kulinarični. V jamskem delu Muzeja 160 metrov pod zemljo smo organizirali koncert svetovno znane skupine Laibach, v Ligijevem salonu je bil v sodelovanju z največjo spletno stranjo za igranje pokra na svetu PokerStars prvič v Sloveniji organiziran ekstremni turnir pokra, ki je potekal pod zemljo, tam se je pod okriljem družbe MasterCard odvilo neprecenljivo kulinarično doživetje z Ano Roš, prejemnico prestižnega naziva najboljše kuharice na svetu. Že nekaj let pa ustvarjamo odlično petzvezdično turistično doživetje Velenje Underground, ki združuje snovno in nesnovno tehnično ter kulturno dediščino Šaleške doline in jo povezuje z vrhunsko lokalno kulinariko. Obiskovalci muzeja za nekaj ur postanejo del rudarskega časovnega stroja, ki jih vrne v zgodovino pridobivanja premoga v Šaleški dolini. V najgloblji rudarski jedilnici jih čaka vrhunski štirihodni meni z izbrano vinsko ponudbo ter glasbenimi presenečenji.

Muzej premogovništva Slovenije je v dobrih 20 letih delovanja obiskalo več kot 500.000 obiskovalcev, prejel pa je tudi številna priznanja; med drugim posebno priznanje Evropskega muzejskega foruma, Valvazorjevo priznanje, Fordovo nagrado za ohranjanje tehnične dediščine in Zlati grb Mestne občine Velenje.Zgodba Velenje Underground je bila deležna butičnega certifikata Slovenia Unique experience, ki ga podeljuje Slovenska turistična organizacija. Projekt je prejel tudi nagrado Big See Tourism Award 2020, bil pa je tudi polfinalist za nagrado Sejalec 2020 Slovenske turistične organizacije in finalist za Conventa Best Event Award 2020.

Muzej premogovništva Slovenije bo ponovno odprl svoja vrata za obiskovalce v torek, 11. januarja 2022. Za ogled je potrebna predhodna najava na 031 752 418. Več informacij na spletni povezavi http://muzej.rlv.si/si/.

Prijazno vabljeni na nepozabno podzemno pustolovščino.

Objavljeno: 17-12-2021