MUZEJ PREMOGOVNIŠTVA SLOVENIJE

V Muzeju premogovništva Slo­venije v Velenju, ki je nastal na podlagi dela številnih generacij slovenskih rudarjev, se pripravite na pustolovščino, kot je še niste doživeli. Za kratek čas obujte čevlje rudarjev, spustite se 160 metrov pod zemeljskim površjem in se podajte na zanimivo pot v nekoč aktiv­ne rove Premogovnika Velenje – jame Škale, ki so sedaj del muzeja.

Pridite in se prepričajte, kako skrivnosten je podzemni svet rudarjev. V spremstvu vodičev boste v premogovnik vstopili povsem enako, kot so vanj vstopali rudarji v prejšnjem stoletju. Oblekli boste rudarska oblačila, površnik, si nadeli čelado, s sabo dobili rudarsko malico in se po Starem jašku iz leta 1888 spustili 160 metrov v globino. V uri in pol si boste v podzemnih rovih ogledali slikovito predstavitev, kako je potekalo delo rudarjev nekoč in kakšno je danes. Spoznali boste opremo in mehanizacijo jamskih prostorov iz zadnjih desetletij razvoja Premogovnika Velenje in obisk sklenili z vožnjo s podzemno železnico. Na koncu si boste ogledali še Belo garderobo z zbirko razvoja premogovništva in rudarsko stanovanje iz leta 1930.

V Muzeju premogovništva Slovenije potekajo tudi številni kulturni, izobraževalni in zabavni dogodki, zadnja leta tudi kulinarični. Že nekaj let ustvarjamo odlično petzvezdično turistično doživetje Velenje Underground, ki združuje snovno in nesnovno tehnično ter kulturno dediščino Šaleške doline in jo povezuje z vrhunsko lokalno kulinariko. Obiskovalci muzeja za nekaj ur postanejo del rudarskega časovnega stroja, ki jih vrne v zgodovino pridobivanja premoga v Šaleški dolini. V najgloblji rudarski jedilnici jih čaka vrhunski štirihodni meni z izbrano vinsko ponudbo ter glasbenimi presenečenji. Zgodba Velenje Underground je bila deležna butičnega certifikata Slovenia Unique experience, ki ga podeljuje Slovenska turistična organizacija. Projekt je prejel tudi nagrado Big See Tourism Award 2020, bil pa je tudi polfinalist za nagrado Sejalec 2020 Slovenske turistične organizacije in finalist za Conventa Best Event Award 2020.

Muzej premogovništva Slovenije je v dobrih 20 letih delovanja obiskalo več kot 500.000 obiskovalcev, prejel pa je tudi številna priznanja; med drugim posebno priznanje Evropske­ga muzejskega foruma, Valvazorjevo priznanje, Fordovo nagrado za ohranjanje tehnične dediščine in Zlati grb Mestne občine Velenje.

Zanimiva muzejska multimedijska zgodba je na voljo tudi v angleškem, nemškem in italijanskem jeziku.

Za vse dodatne informacije pokličite 031 752 418. Vsto­pnica za ogled muzeja je lahko tudi odlično darilo, s katerim presenetite svoje prijatelje in po­slovne partnerje. Odpeljite jih po poteh rudarjev – poteh prijateljstva, tovarištva, solidarnosti in zaupanja.

Lep pozdrav in kot pravijo rudarji – SREČNO!

Muzej premogovništva Slovenije

Koroška cesta 62 | 3320 Velenje | 041 752 418 | http://muzej.rlv.si | trgovina@rlv.si

Objavljeno: 13-08-2021