Muzej premogovništva Slovenije se predstavlja kot adrenalinska, gastronomska in družinska destinacija

Slovenska turistična organizacija je tudi letos skupaj s številnimi partnerji pripravila osrednjo vseslovensko motivacijsko kampanjo Zdaj je čas. Moja Slovenija. Njen cilj je navdušiti prebivalce Slovenije za preživljanje večdnevnega oddiha v Sloveniji in s tem spodbuditi okrevanje slovenskega turističnega gospodarstva. 

Kampanji Slovenske turistične organizacije se v letošnjem letu pridružuje tudi Planet TV, ki v rubriki Planet na obisku vsako nedeljo predstavlja počitniške ideje in doživetja na različnih destinacijah. Oddaja postavlja v ospredje varna, zelena, aktivna, zanimiva doživetja, temelječa na nacionalnih standardih za zdrav in varen turizem v okviru znaka odgovornih potovalnih standardov Green & Safe posamezne destinacije.

V tokratni oddaji, ki bo na sporedu v nedeljo, 1. avgusta 2021, ob 18.15 uri na Planet TV, se kot gastronomska kulinarična, adrenalinska ter družinska izkušnja predstavlja Muzej premogovništva Slovenije, in sicer s projektom VELENJE UNDERGROUND, ki ponuja raznolikost in edinstveno izkušnjo, ki jo lahko doživimo ob obisku muzeja.

Muzej premogovništva Slovenije v Velenju, ki je letos stopil v dvaindvajseto leto delovanja in velja za center industrijske umetnosti, je za obiskovalce pripravil že mnogo posebnih doživetij. Eno zadnjih je 5-zvezdično doživetje Velenje Underground, ki je v okviru akcije Slovenia’s Hidden Gems 2019 prejelo priznanje za drugo mesto.

Muzej premogovništva Slovenije ohranjene rudniške prostore namenja različnim vsebinam. Zadnje desetletje so ga zaznamovale številne vrhunske razstave, koncerti in prireditve, edinstveni prostori pa kar kličejo po drugačnih doživetjih. Odmevni dogodki navdušujejo obiskovalce na površju in v skrivnostnih rovih opuščenega rudnika. Eden takšnih je zagotovo Velenje Underground, vrhunska kulinarična izkušnja v najgloblji jedilnici v Sloveniji, kjer lahko okusite podzemlje z vsemi svojimi čuti. Kombinacija surovega industrijskega okolja in gastronomskih užitkov, ki je v okviru akcije Slovenia’s Hidden Gems 2019 prejela priznanje za drugo mesto,je uvrščena v zbirko Slovenia unique experiences. Enega  izmed najboljših načinov za doživetje skritega podzemnega dela Velenja pripravlja Zavod za turizem Šaleške doline v sodelovanju z Muzejem premogovništva Slovenije in Gorenjem Gostinstvom.

Premogovniški muzejtudi z drugimi vsebinami iz dneva v dan jemlje dih in navdušuje. Pomembno mesto ima t. i. industrijska umetnost s poudarkom na rudarski tematiki. Muzej je postal center industrijske umetnosti in med drugim organizira razstave skulptur v najgloblje ležečem razstavišču v Sloveniji, 160 metrov pod zemeljskim površjem. V sodelovanju s Šaleškim študentskim klubom je bil v podzemlju organiziran najgloblji spektakel smeha na svetu, v sodelovanju z največjo spletno stranjo za igranje pokra na svetu PokerStars je bil prvič v Sloveniji organiziran ekstremni turnir pokra, odvrtelo se je kolo kulture na evropski ravni, ko je na spektaklu Kohle ist brot (Premog je kruh) bilo moč slišati Laibachove legendarne industrialne skladbe, pod okriljem družbe MasterCard se je odvilo neprecenljivo kulinarično doživetje z Ano Roš, prejemnico prestižnega naziva najboljše kuharice na svetu, na ustanovni slovesnosti Rotaract in Interact kluba Velenje je bil organiziran verjetno najgloblji charter vseh časov. To je le nekaj drobtinic o pestrem dogajanju v muzeju, ki ga je zagotovo vredno obiskati.

Muzej premogovništva Slovenije je sprejel že več kot pol milijona obiskovalcev iz več kot štirideset držav iz celega sveta, saj je muzej multimedijsko opremljen v slovenskem, nemškem, angleškem, italijanskem in hrvaškem jeziku, doživetje pa omogoča tudi invalidom, slabovidnim in naglušnim ljudem.

Svoja vrata za obiskovalce bo ponovno odprl 2. septembra 2021, za večje skupine pa so ogledi možni že prej. Za ogled je potrebna predhodna najava na 031 752 418.

Objavljeno: 29-07-2021