30 let družbe PLP

Podjetje PLP Lesna industrija, d. o. o., ki je od leta 2018 ponovno v stoodstotni lasti Premogovnika Velenje, letos obeležuje 30 let samostojnega delovanja, znanj in izkušenj v okviru lesnopredelovalne panoge.

Podjetje je bilo ustanovljeno junija 1991 z namenom, da oskrbuje predvsem Premogovnik Velenje z vsemi potrebnimi lesnimi proizvodi, ki so nepogrešljiv in nenadomestljiv material v jami. Svoje izdelke vseskozi prodajajo tudi drugim kupcem v Sloveniji in tujini.

PLP nekoč

Vzporedno s proizvodnjo premoga v Šaleški dolini so se kazale tudi velike potrebe po ustreznem jamskem lesu, ki je bil nato skozi stoletje, vse do današnjih dni, nepogrešljiv in nenadomestljiv material v jamah premogovnika.

Podjetje PLP Lesna industrija je nastalo iz bivšega lesnega obrata TOZD Zunanja dejavnost Rudnika lignita Velenje z namenom, da oskrbuje Premogovnik z vsemi potrebnimi lesnimi izdelki in da del prihodkov ustvari tudi na drugih trgih.

V prvih letih samostojnosti se je podjetje na trgih izven takratnega Rudnika lignita Velenje šele uveljavljalo in hitro dosegalo zastavljene cilje realizacije na trgu. Lesnopredelovalna panoga je bila več desetletij vpeta le v državno gospodarsko politiko za predelovalne dejavnosti in to v času, ko so delovno-intenzivne panoge propadale. Daleč najkrajši konec je potegnila prav lesnopredelovalna industrija. Čeprav je bilo lesarstvo v Sloveniji med letoma 1991 in 2013 v splošni krizi, se je PLP na zunanjih trgih kar dobro znašel.

Tako se je podjetje v treh desetletjih delovanja spopadalo s številnimi izzivi, vzponi in padci, saj sta bili ponudba in povpraševanje na trgu lesa in lesnih izdelkov velikokrat nepredvidljivi. Vse te izkušnje so podjetje izoblikovale, da je danes uspešna in zanesljiva družba v okviru lesnopredelovalne industrije.

PLP danes

Podjetje PLP danes spada v delovno-intenzivno panogo in v celoti deluje na primarni predelavi lesa: na programih jamskih opažev, gradbenem lesu, konstrukcijskem lesu in proizvodnji lesne biomase. Je tudi proizvajalec železniških hrastovih pragov, tako kretniških kot tudi mostovnih. Dve tretjini prihodkov še vedno ustvarijo na slovenskem trgu, preostali del pa na trgih EU.

V podjetju se še posebej zavedajo, da so kupci odločilnega pomena za obstoj in nadaljnji razvoj podjetja, zato si prizadevajo nenehno izboljševati kakovost proizvodov in čim bolje slediti zahtevam kupcev.

Zaposlujejo 35 delavcev. Znotraj zahtevne lesnopredelovalne panoge poslujejo uspešno in se že vrsto let ponašajo s certifikatom kakovosti ISO 9001, FSC 100 % ter z najvišjo oceno poslovne odličnosti.

Mag. Damijan Kanduti, direktor družbe PLP Lesna industrija:

»V podjetju PLP si vseskozi prizadevamo postati eno pomembnejših lesnopredelovalnih podjetij v Sloveniji, ki bi bilo zanimivo tudi za mednarodna partnerstva. Z visokokakovostnimi izdelki, s prilagodljivostjo, odzivnostjo in z jasno blagovno znamko si želimo tudi v prihodnje ustvarjati programe z višjo dodano vrednostjo. V tem času se še posebej zavedamo, da bo konkurenčnost na trgu mogoče dosegati le s posodobitvijo tehnologije primarnih predelovalcev lesa, povečevanjem stopnje predelave lesa, s strokovno obdelanimi tehnološkimi in z ekonomskimi rešitvami ter tudi z upoštevanjem novih globalnih trendov.«

Podjetje ima uspešen poslovni model in edinstveno ekipo, ki je sposobna skupaj z vsemi zaposlenimi delovati kot eno. Pravočasno se odziva na dogodke, razmere in spremembe ter tako zagotavlja stalno uspešnost. To podjetju potrjuje, da dela prave stvari, saj je poslovna odličnost pomemben temelj pri doseganju poslovnih rezultatov in ustrezne konkurenčnosti ter jih to najverjetneje loči od povprečnih. Pri tem uresničujemo dokaj preprosto načelo: odgovorno upravljati podjetje in pri tem poslovati uspešno. Vse to pa jim uspeva z dobrimi in usposobljenimi zaposlenimi, ki  so vedno bili in bodo tudi v prihodnje temelj njihove družbe.

»V 30 letih delovanja smo imeli priložnost sodelovati s številnimi podjetji in posamezniki, ki so izkazali zaupanje v naše lesne proizvode in storitve. Smo bogatejši za vse te izkušnje in znanje,« je še izpostavil mag. Kanduti in dodal, da o uspešnosti zgovorno pričajo njihovi poslovni rezultati, »vendar se edinstvenost kaže v zaposlenih, ki so verjeli, hoteli, znali, kljubovali in uresničevali poslovne ideje, ki danes dajejo odlične rezultate in pravo smer delovanja podjetja. Podjetje se je ustrezno razvijalo predvsem po zaslugi lastnikov, kupcev, partnerjev in zaposlenih, zato se zahvaljujemo vsem, ki ste soustvarjali uspešno zgodbo, ki traja že trideset let, in verjamem, da bo tako tudi v prihodnje. Vsem zaposlenim v podjetju PLP ob našem jubileju iskreno čestitam in se jim obenem zahvaljujem za trud in prizadevanje za našo uspešno poslovno pot in odlične rezultate.«

Direktorji družbe PLP Lesna industrija: Pavel Budna (1991–1992), Bogomir Zager (1992–2001), Bojan Stropnik (2002–2003), Boris Močilnik (2003–2008), mag. Damijan Kanduti (2008–)

Podjetje ima visoke standarde

V podjetju PLP posebno pozornost namenjajo doseganju zadovoljstva kupcev. Cilje zaposlenih usklajujejo s cilji podjetja, ob tem pa vseskozi skrbijo tudi za osebni razvoj in socialno varnost zaposlenih. Upoštevajo pogodbeno dogovorjene zahteve, ki se nanašajo na obseg proizvodnje, varnostne zaloge, kakovost izdelkov ter dobavo ob dogovorjenem roku. Z merjenjem zadovoljstva kupcev zasledujejo cilj hitrega odziva na spreminjajoče se potrebe. Vodilo podjetja je uresničevati cilje in se usmerjati v nadaljnji razvoj podjetja. Zadovoljstvo ključnih odjemalcev merijo in analizirajo, tovrstni rezultati pa so osnova za nenehno izboljševanje na vseh področjih.

Počaščeni so, da se uvrščajo med najzanesljivejše poslovne partnerje, ki so, v teh zahtevnih gospodarskih časih, v zelo dobri finančni kondiciji. Platinasta izdaja bonitetne odličnosti jih vzpodbuja, da so iz leta v leto še boljši, še bolj zaupanja vreden poslovni partner in delodajalec.  

Poslujejo znotraj zahtevne panoge uspešno in se že vrsto let ponašajo s certifikatom kakovosti ISO 9001:2015, FSC 100 % in z najvišjo oceno poslovne odličnosti. Zadnja pridobitev je že drugo leto zapored platinasta odličnost AAA, kot najprestižnejša bonitetna odličnost, s katero se podjetje uvršča med najbolj zanesljive slovenske poslovne subjekte.

Podjetje PLP Lesna industrija je že drugo leto zapored prejelo platinasti certifikat AAA, analitične hiše Bisnode – Dun & Bradstreet. V njihovi dejavnosti – Žaganje, skobljanje in impregniranje lesa – bonitetno odličnost te vrste med 782 podjetji dosega le dvanajst. Platinasta izdaja bonitetne odličnosti podjetju predstavlja posebnost in prestiž ter hkrati najvišje možno priznanje, ki jo Bisnode podeljuje na evropski ravni.

Tako se podjetje uvršča med najzanesljivejše poslovne partnerje, ki so v teh zahtevnih gospodarskih časih v zelo dobri finančni kondiciji. Platinasta izdaja bonitetne odličnosti jih spodbuja, da bodo iz leta v leto še boljši, še bolj zaupanja vreden poslovni partner in delodajalec.

Objavljeno: 22-07-2021