DANES V DRŽAVNEM SVETU POSVET O POGOJIH, KI JIM MORA BITI ZADOŠČENO ZA PRAVIČEN PREHOD IZ PREMOGA V ŠALEŠKI DOLINI

Danes, 7. maja 2021, bo v Državnem zboru Republike Slovenije med 9. in 14. uro potekal videokonferenčni posvet z naslovom »Pogoji, ki jim mora biti zadoščeno za pravičen prehod iz premoga v Šaleški dolini«, ki ga organizirata Državni svet Republike Slovenije in skupina Holding Slovenske elektrarne. Zaradi razmer v zvezi z epidemijo Covid-19 se dogodek snema in ga lahko vsi zainteresirani spremljate v živo na povezavi https://www.youtube.com/watch?v=F2A1_e4lR_s.

Evropska unija je zastavila ambiciozno okoljsko reformo, ki slovensko energetiko postavlja pred velike izzive. Uresničitev ciljev podnebne nevtralnosti do 2050 pomeni transformacijo slovenske energetike, gospodarstva in socialne strukture v Šaleški regiji.

Zaradi načrtovane opustitve rabe premoga za proizvodnjo električne energije je za pravičen prehod pomembno, na kakšen način se bo država lotila priprave zakona o postopnem zapiranju Premogovnika Velenje. Pri tem nas čakajo veliki izzivi na socialnem področju, saj Skupina Premogovnik Velenje zaposluje več kot 2000 oseb. Pomembno vprašanje je, kaj pomeni zapiranje za lokalno gospodarstvo in kakšno bo socialno breme v regiji. Za oblikovanje optimalnih zakonodajnih rešitev je ključen socialen dialog med vsemi deležniki, od predstavnikov skupine Holdinga Slovenske elektrarne in sindikatov, države kot lastnikom in resornimi ministrstvi, do predstavnikov gospodarstva in lokalnih skupnosti, kjer bodo izginjala delovna mesta. Zelo pomembno pa je, da njihovim argumentom prisluhne zakonodajna veja oblasti, ki bo sprejela zakonodajne rešitve.

program_posvet_prehod_iz_premoga_v_saleski_dolini

Objavljeno: 07-05-2021