SKUPAJ NOVIM IZZIVOM NAPROTI

Izšla je nova številka časopisa Rudar. Ta sovpada s trenutno polemiko glede osnutka Nacionalne strategije za izstop iz premoga in prestrukturiranje premogovnih regij v skladu z načeli pravičnega prehoda, ki ga je Ministrstvo za infrastrukturo v javno obravnavo dalo 15. marca 2021. O tem se je v uvodniku tokratnega časopisa Rudar razpisal predsednik sindika SPESS Premogovnika Velenje Simon Lamot.

Tudi rubriko Z delom se vse doseže začenjamo s to tematiko, saj je predlog Strategije poleg Premogovnika Velenje in Termoelektrarne Šoštanj dodobra razburil celotno Šaleško dolino. Zaradi tega so v MO Velenje sklicali izredno sejo, katere sta se udeležila tudi oba naša direktorja. Člane svetov občin Velenje in Šoštanj smo gostili tudi v Premogovniku Velenje, kjer smo gostom predstavili ključne izzive Premogovnika Velenje v prihodnosti. Sredi marca je Premogovnik Velenje obiskal tudi predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca s sodelavci. Tudi novi direktor Premogovnika Velenje Aleš Logar je v Rudarju zapisal nekaj besed o izzivih, ki so pred nami. V Premogovniku Velenje nič ne prepuščamo naključju, še posebej ko gre za varnost. O tem smo pisali tudi v Rudarju. V naši jami smo zgradili novo jamsko črpalno postajo (JČP III), ki bo služila za oskrbo jame Preloge s pepelnimi mešanicami. Izvajamo inženirsko-geodetske meritve pri gradnji 3. razvojne osi, za varno hrambo in deljenje podatkov pa po novem uporabljamo »Autodesk Vault«. Marca smo že enajsto leto zapored pripravili zaključek akcije Inovator leta, naša hčerinska družba PLP pa je pomagala prizadetemu območju Petrinje v okviru akcije Slolesa. Vse to in še več lahko preberete v tej številki Rudarja.

V tej številki Rudarja predstavljamo sodelavca Matjaža Osojnika, ki pravi, da »živi in pusti živeti«. Gasilci PIGD Premogovnika Velenje že skoraj 90 let s svojimi dosežki bogatijo naš prostor. Premogovniški muzej je pridobil znaka GREEN & SAFE in WTTC Safe Travels. V tem Rudarju smo navedenega predstavili tudi ETHOS – novo tradicijo, ki karakter šaleške doline prinaša iz globine v svet. Klub upokojencev je že tradicionalno nagovoril svoje člane, žal, pa smo se marca poslovili od dolgoletnega dirigenta in častnega člana Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje mag. Ivana Marina.

Spletna verzija časopisa je dosegljiva na povezavi https://www.rlv.si/casopis-rudar/2021-2/.

Želimo vam prijetno branje!

Vsem bralcem časopisa Rudar, sodelavkam in sodelavcem v Skupini Premogovnik Velenje, našim nekdanjim zaposlenim ter vsem prebivalkam in prebivalcem Šaleške doline čestitamo ob dnevu boja proti okupatorju in 1. maju – prazniku dela.

Objavljeno: 22-04-2021