V PREMOGOVNIKU VELENJE DARUJEMO KRI ŽE 46 LET

Ob 100-obletnici Premogovnika Velenje (takratnega Rudnika lignita Velenje) in Rdečega križa Jugoslavije je bil 7. junija 1975 oblikovan zbor delegatov Osnovne organizacije Rdečega križa REK Velenje. S tem je REK Velenje postal prva delovna organizacija v Sloveniji in tudi v tedanji Jugoslaviji, ki je formirala svojo Osnovno organizacijo Rdečega križa. V podjetju je bilo 9.000 zaposlenih in kri jih je darovalo več kot 3.000, kar je bilo rekordno število v celotni Jugoslaviji. Aktiv Rdečega križa Skupine Premogovnik Velenje danes šteje 686 članov, nekateri so kri darovali že več kot 100-krat.

Slovensko krvodajalstvo temelji na prostovoljstvu in zaposleni v rudarstvu bo bili prvi, ki so se ob začetkih odzvali klicem po darovanju krvi. Krog krvodajalcev se je iz leta v leto širil, število krvodajalcev je raslo, saj so v Premogovniku Velenje vedno imeli posluh za sočloveka in so podpirali humanitarne aktivnosti. Damjana Kričej, ki že dvajseto leto vodi Aktiv Rdečega križa Skupine Premogovnik Velenje, meni, da je Premogovnik še vedno podjetje, ki – kljub koronavirusu – na področju odvzemov krvi prevladuje, čeprav se je lani število odvzemov zaradi epidemije nekoliko zmanjšalo: »Aktivnih je 785 krvodajalcev, lani so kri darovali 950-krat, leta 2019 je bilo 218 odvzemov več. Za poklic rudarja še vedno veljajo načela pripadnosti, požrtvovalnosti, tovarištva in nesebične pomoči, ki so blizu tudi krvodajalcem. V naše vrste se vpisujejo novi, mlajši sodelavci, česar smo še posebej veseli. Medse pa vabimo tudi vse tiste, ki želijo pomagati pomoči potrebnim. Krvodajalci s svojimi dejanji podarimo del sebe in s tem pomagamo drugim.«

Krvodajalci s svojimi dejanji rešujejo življenja, zato so krvodajalske akcije izjemno pomembne. V podjetju imamo zaposlenih nekaj krvodajalcev, članov Aktiva Rdečega križa Skupine Premogovnik Velenje, ki so kri darovali že več kot 100-krat; to so Zvonko Jeraj (110-krat), Daniel Bauman (105-krat), Aleksander Oder (105-krat), Marjan Fujs (101-krat) in Tomislav Vrstovšek (100-krat), sledijo jim Aleksander Kolar in Janez Sevšek (oba 93-krat), Pejo Grbić (92-krat), Robert Vinkler (85-krat) ter Štefan Štrucl (82-krat).

Krvodajalstvo so v velenjskem premogovniku od začetkov do danes vodili: Erno Rahten, Ivo Petrej, Marica Močilnik, Franc Venišnik, Karli Čretnik, Karel Koželj, Valter Golob in Drago Kremžar, že 20. leto pa je predsednica OO RK Damjana Kričej.

Objavljeno: 22-03-2021