Mag. Ivanu Marinu v slovo

(15. 6. 1938 – 1. 3. 2021)

Na prvi marčevski ponedeljek nas je doletela žalostna vest, da se je za vedno poslovil dolgoletni dirigent in siva eminenca Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje mag. Ivan Marin.

Mag. Ivan Marin je že od rojstva povezan z rudarstvom, saj sta oba njegova starša potomca zasavskih rudarskih družin. Vse življenje ga je spremljala glasba, saj je bil dirigent tudi njegov oče Janez (Ivan) Marin starejši.

Od petdesetih let prejšnjega stoletja in vse do danes je bil razvoj rudarske godbe v Šaleški dolini tesno povezan z mag. Ivanom Marinom. Z Rudarsko godbo Velenje – zdajšnjim Pihalnim orkestrom Premogovnika Velenje – je posnel številne gramofonske plošče, kasete in zgoščenke.

Dirigent Ivan Marin je bil že med študijem tri leta zunanji član Pihalnega orkestra Slovenske policije. Leta 1963 se je redno zaposlil v Glasbeni šoli Velenje in januarja 1965 postal njen ravnatelj. V letu 1966 je postal zunanji sodelavec profesor na velenjski gimnaziji, kjer je deset let poučeval predmet umetnostna vzgoja, smer glasba. Leta 1966 je ustanovil Dekliški zbor Gimnazija Velenje, ki ga je vodil polnih dvajset let ter z njim na mnogih pevskih festivalih doma in na tujem dosegel vrsto najvišjih priznanj (zlate, srebrne in bronasto plaketo MPF Celje, priznanje na Republiških revijah v Zagorju ob Savi in 1. nagrado na Mednarodnem festivalu v Neerpeltu (Belgija) 1987). V letih od 1969 do 2004 je prejel vrsto zlatih in srebrnih plaket na tekmovanjih v Sloveniji ter kar petkrat zlato plaketo in 1. mesto na Svetovnih tekmovanjih pihalnih orkestrov Kerkrade (Nizozemska): 1978, 1981, 1989, 1993, 1997. Na prvem mednarodnem tekmovanju pihalnih orkestrov Slovenija 2000 v Kopru je z orkestrom prejel najvišje število točk in zlato plaketo s pohvalo o koncertu skupine in tako postal absolutni zmagovalec tega tekmovanja.

Prav zaradi mednarodnih umetniških uspehov pri vodenju Dekliškega zbora Gimnazije Velenje in Rudarske godbe Velenje je bil po kriterijih Fakultete glasbenih umetnosti Univerze v Beogradu, v šolskem letu 1985/1986 na natečaju izbran za podiplomski študij dirigiranja. Leta 1987 je zagovarjal magistrsko delo s temo Trboveljski slavček – glasbeni fenomen med dvema vojnama (1918–1941), uspešno končal podiplomski študij in si pridobil akademski naziv magister dirigiranja. Ivan Marin je bil član mednarodnega glasbenega združenja CISMA in Evropskega združenja glasbenih šol EMU. Kot stalni član in predsednik žirij na tekmovanjih slovenskih pihalnih orkestrov si je prizadeval za višjo programsko in izvajalsko kakovost glasbenih izdelkov. Leta 2016 je bil tudi častni skakalec Premogovnika Velenje, ki pa je svoj častni skok zaradi bolezni opravil leto kasneje (2017).

Marin je svojo dirigentsko palico po štiridesetih letih vodenja leta 2004 predal prejšnjemu dirigentu Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje Matjažu Emeršiču, še zadnjič kot dirigent velenjske rudarske godbe pa jo je zavihtel ob svoji 75-letnici leta 2013, ko je s svojo izjemno energijo in avtoriteto navdušil polno dvorano Glasbene šole Frana Koruna Koželjskega v Velenju.

Po koncertu je takrat za naš Rudar povedal: »Občutki po koncertu, ko vidiš toliko ljudi, ki so prišli poslušat – tako starejših kot tudi precej mladih – so izjemno lepi. Veliko smo razmišljali o programu. Čeprav je orkester po sestavu zelo mlad, smo se dobro ujeli. Človek ne more verjeti, da mu je po vseh teh letih uspelo vse tako lepo izpeljati,« je bil po koncertu zadovoljen mag. Ivan Marin, ki je priznal, da je dirigentsko palico v tem obdobju, odkar se je uradno upokojil, za kakšno priložnost še vzel v roke in dirigiral katero od njemu ljubih koračnic, celotnega koncerta pa ne več. »Štirideset let je dolga doba in razmere so se v tem obdobju precej spremenile. Pred štirimi desetletji sem delal z ljudmi, s katerimi smo rasli skupaj. Danes so tukaj nove, mlade generacije, ki so seveda drugačne, saj so podrejene drugačnemu, hitrejšemu načinu življenja – in takšno je tudi njihovo razmišljanje. Vse se mora dogajati hitro, tako so navajeni. Vsi, ki smo kadarkoli živeli z glasbo, pa vemo, da je potrebna velika mera vztrajnosti in potrpežljivosti, predvsem pa ogromno vaje, da lahko dosežemo uspehe in odlične rezultate.«

Spoštovani mag. Ivan Marin, naj vas glasba spremlja tudi na drugi strani mavrice.

Objavljeno: 01-03-2021