RUDARSKI OKTET VELENJE NAVDUŠIL V FRANCIJI

V prvih dneh aprila so se člani Rudarskega okteta Velenje odzvali prijaznemu povabilu organizacijskega odbora COEI iz francoskega mesta Vienne, ki jih je v okviru kulturnega sodelovanja med partnerskima mestoma, ki traja že več kot devetinštirideset let, povabil na gostovanje.

Vokalna zasedba, ki na kulturno-pevskem področju ustvarja že od leta 1979 in v svojem bogatem umetniškem repertoarju goji tako stanovsko rudarsko pesem, črnske duhovne pesmi in modernejše zvrsti, je zopet navdušila poslušalce. Za tokratne koncerte so člani Rudarskega okteta pripravili bogat izbor pesmi, ki so obsegale tako narodne pesmi, madrigale in popevke, izvedene v tradicionalnem slogu te zasedbe. Na večernem koncertu v kulturnem domu v St. Sorlin de Vienne so bili deležni stoječih ovacij poslušalcev. Občinstvo je z navdušenjem spremljalo pevske izvedbe predstavljenih pesmi. Rudarski oktet Velenje je ob tej priložnosti za dolgoletno sodelovanje na kulturnem področju med državama prejel zlato plaketo.

V sklopu gostovanja so nastopili še v Temple d’ Avgust et Livie, ki s svojo preteklostjo (več kot 2000 let) predstavlja svojevrsten pevski trenutek in poveže zgodovino tega mesta s sedanjostjo.

Ob srečanju z županom mesta gostitelja je bilo ponovno poudarjeno pomembno kulturno sodelovanje med mestoma Velenje in Vienne, ki ima zelo bogato tradicijo. Sodelovanje in povezovanje med narodi, njihovo spoštovanje in upoštevanje pestrosti kulture so bili glavni poudarki tokratnega srečanja.

V oktetu se zavedajo pripadnosti rudarski tradiciji in našim koreninam. Vedno in povsod povedo, da so rudarji, da njihove uniforme pripadajo montanističnemu stanu in da prihajajo od tam, kjer znamo delati pod zemljo. Velenje in s tem Rudarski oktet je tako zopet dodal kamenček kulturnega mozaika v sklopu povezovanja narodov Evrope in njihovi skupni ideji. 

Foto: arhiv Rudarskega okteta – na drugi fotografiji z županom mesta Vienne

Objavljeno: 15-04-2022