V premogovniškem muzeju razstava o brigadirstvu in udarništvu v Šaleški dolini

V torek, 1. aprila 2014, so v Muzeju premogovništva Slovenije v Velenju odprli zanimivo razstavo, vsebina katere je dala temelje za nastanek sodobnega mesta Velenje, ki je zraslo z udarništvom. Izgradnja Velenja je bila predvsem plod vizije vodstva premogovnika, ob tem je pomembno vlogo odigrala tudi podpora udarnikov, ki so enotno izražali trdno voljo in odločenost zgraditi mesto po lastni meri.

Premogovnik Velenje je začel med leti 1953 in 1965 s pretežno lastnimi sredstvi ob sodelovanju več tisoč udarnikov, med katerimi so bili najštevilčnejši prav delavci takratnega Rudnika lignita Velenje, uresničevati lastno vizijo izgradnje mesta. Mesta, ki bo s soncem, svetlobo, z zračnostjo in zelenjem nadomestilo temo, prah in vročino premogovniškega jaška. Udarništvo je postalo v času izgradnje mesta način življenja. Velenjčani so na pobudo in »v režiji« premogovnika v izgradnjo v tem obdobju vložili skupno preko milijona prostovoljnih delovnih ur.

Korenine velenjskega udarništva segajo vse do rudarjev, zato je zbrane na odprtju razstave uvodoma nagovoril svetovalec predsednika Uprave Premogovnika Velenje za področje varnosti Boris Potrč: »V velenjskem Premogovniku slovimo po prostovoljstvu in udarništvu, saj smo v preteklosti že večkrat dokazali, da so pri nas vrednote, kot so tovarištvo, pripadnost, pripravljenost pomagati ljudem v stiski, požrtvovalnost, še vedno žive. Da duh udarništva še ni šel v pozabo, so dokazali tudi zaposleni in upokojeni sodelavci Premogovnika Velenje z udarniškimi akcijami v požaru prizadetega Muzeja premogovništva Slovenije. V sanacijo Muzeja in ureditev njegovega podzemnega dela je bilo vloženega ogromno truda, energije, izjemnih naporov, celo več kot 1.000 udarniških ur.«

O brigadirstvu in udarništvu sta spregovorila še župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič ter zgodovinarka in avtorica knjige Mi gradimo nov svet in novo pomlad Janja Jedlovčnik.

Razstavo je odprl predsednik Zveze brigadirjev Slovenije in predsednik Društva brigadirjev Velenje Koloman Lainšček.

V kulturnem programu sta nastopila Rudarski oktet Velenje in Karel Drago Seme, ki je interpretiral pesem Otona Župančiča Kolednica mladinskih brigad.

Razstava bo v Beli garderobi Muzeja premogovništva Slovenije, ki letos praznuje 15 let delovanja, postavljena do 15. maja letos.

Objavljeno: 02-04-2014