V Muzeju premogovništva Slovenije razstavlja Klementina Golija

V Muzeju premogovništva Slovenije v Velenju so včeraj odprli razstavo akademske slikarke in magistrice likovnih umetnosti Klementine Golije, ki živi in dela kot samostojna likovna umetnica v Kranju. Razstavo je na pot pospremil Stojan Špegel, vodja Muzeja.

Klementina Golija, ki je imela doslej 93 samostojnih razstav in je sodelovala na več kot 200 skupinskih predstavitvah doma in v tujini, je na odprtju povedala: »Razstavljena dela, ki sem jih poimenovala cikel oko – okno v dušo, sem ustvarjala od leta 2010 do 2013. Ko začenjam ustvarjati na novo, si v mislih začrtam razmišljanja na temo nastajajočega cikla. Uvid pomeni videti stvari v osnovni elementarni obliki, v globini, brez naših hotenj.«

Golija je slikarstvo študirala na Accademia di Belle Arti di Brera v Milanu, kjer je leta 1990 tudi diplomirala. Magistrski študij grafike je končala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri prof. Lojzetu Logarju (1993) in magistrski študij slikarstva pri prof. Gustavu Gnamušu (1995) na isti akademiji. Za njen nadaljnji umetniški razvoj sta bili pomembni zlasti študijski bivanji v Bostonu in New Yorku v letu 1990 ter dvomesečno bivanje v Cité Internationale des Arts v Parizu jeseni 1995.

Slikarkino razstavo je likovna kritičarka Milena Zlatar pojasnila takole: »Moj zapis k tej razstavi nosi naslov Umetničin pogled, saj sem želela, da opazite komunikacijo med nami in različne poglede. Naši pogledi so tisti, s katerimi zaznavamo in beremo umetničine slike. Likovni kritiki smo kot tretje oko, ki pomagamo izbirati in pojasnjevati njihova dela. V življenju nas vse zapeljuje s pogledi. Umetničin pogled je pomemben, saj nas nagovarja od znotraj – tako kot ona čuti.

Novo razstavo je na pot pospremil Stojan Špegel, vodja Muzeja premogovništva Slovenije v Velenju, katerega podzemni del je bil nedavno popolnoma prenovljen: »Iz vmesnega prostora slik Klementine Golija vije izredna pozitivnost, ki je v današnjem času še toliko bolj pomembna. V Muzeju premogovništva Slovenije uspešno združujemo lokalno okolje, spodbujamo umetnike, sledimo svetovnim trendom in prenašamo kulturno dediščino,« je povedal in z veseljem izpostavil, da v času razstave pričakujejo vsaj 3.000 obiskovalcev, ki si bodo lahko ogledali tudi razstavo.

Odprtje razstave so z glasbenim nastopom popestrili učenca in dijakinja Glasbene šole Frana Koruna Koželjskega Velenje. Na harmoniko sta v duetu zaigrala Nejc Zajc in Slavko Lesnik. Na violončelu je čarobno melodijo ustvarila Barbara Mohorko.

Nov podzemni del muzeja vas še vedno vabi, da doživite izkušnjo rudarjev, ki so se desetletja spuščali 160 metrov globoko pod zemljo, da bi na površje spravili »črno zlato«. Različna prizorišča iz življenja in dela rudarjev, ki jih upodablja 20 scen in 15 lutk, oživijo s pomočjo sodobne avdiovizualne opreme. Ura in pol vznemirljivega potovanja, v katerem obiskovalci spoznajo mehanizacijo jamskih prostorov iz zadnjih desetletij razvoja velenjskega Premogovnika, je sklenjena z vožnjo z vlakom po podzemni železnici.

Razstava Klementine Golije bo v Muzeju premogovništva Slovenije v Velenju na ogled do 30. junija 2013.

Objavljeno: 15-05-2013