Velenjski rudarji s ponosom oblekli in odvrgli delovna oblačila v dobrodelne namene

V Muzeju premogovništva Slovenije v Velenju se je v četrtek, 29. 11. 2012, odvil izjemen dogodek. Z modno revijo za poslovne partnerje je Premogovnik Velenje predstavil novosti blagovne znamke MÓDEO (moderno delovno oblačilo). Na premogovniški modni pisti so se sprehodili rudarji v obsežni kolekciji delovnih oblačil, liniji športnih oblačil in oblačil za prosti čas izdelanih iz kakovostnih in prijetnih materialov ter v spodnjem perilu, ki so ga v hčerinskem podjetju Premogovnika Velenje HTZ Velenje razvili posebej za rudarje in tako zamenjali še tisti kos garderobe, ki je sicer skrit pod vrhnjim delovnim oblačilom, a nič manj pomemben, ko želimo delavcu zagotoviti čim večjo varnost ter udobnost pri opravljanju delovnih nalog.

Na modni reviji so premierno predstavili tudi koledar Knapi 2013 s fotografijami rudarjev v delovnih oblačilih in rudarskih spodnjicah blagovne znamke MÓDEO. Na edinstven način so sporočili, da so pripravljeni na proizvodnjo vse do leta 2054, saj so oblačila opremili z bogatimi potiski logotipa Premogovnika Velenje in s pomenljivimi napisi, kot so: Stojimo trdno in pokončno do leta 2054, Imamo dovolj zalog do leta 2054, Zavrtajmo v prihodnost in Knapi smo za vse.

V povsem polni prezivnici Muzeja premogovništva je prisotne pozdravil dr. Milan Medved, predsednik Uprave Premogovnika Velenje, ki je ob tej priložnosti pojasnil idejo za koledar: »Na naše podjetje so mediji nenehno naslavljali vprašanja glede zalog premoga in to kljub temu, da je mednarodna revizija pokazala, da jih imamo dovolj. Odločili smo se, da na tovrstna vprašanja odgovorimo s prefinjeno mero provokativnosti – naše rudarje, oblečene v spodnje perilo s precej zgovornimi in pomenljivimi napisi, smo fotografirali na deponiji premoga, v kopalnici Muzeja premogovništva Slovenije in v jami Premogovnika. Da gremo v korak s časom, smo že večkrat dokazali in to dokazujemo prav z novim spodnjim perilom, ki ga je podjetje HTZ Velenje izdelalo za rudarje. Z uspešnim razvojem in zagotavljanjem kakovostnih programov smo na pravi poti, saj bo letošnja eksterna realizacija (prihodki na trgih izven premogovniške dejavnosti) Skupine Premogovnik Velenje bistveno presegala vrednosti predvidene v poslovnem načrtu in znašala že približno 50 mio EUR.«
V Premogovniku Velenje se zavedajo, da so kvalitetna delovna oblačila pomembna za zagotavljanje varnosti in udobnosti pri opravljanju vsakodnevnih delovnih nalog. Danes ni dovolj zgolj zadostiti kriteriju, da je delavec oblečen ustrezno delovnim pogojem, zagotoviti je treba tudi njegovo varnost, dobro počutje ter prepoznavnost, saj bo le tako uspešen na svojem delovnem mestu in kot tak najboljša promocija podjetja. Trend delovne in osebne varovalne opreme spremlja podjetje HTZ Velenje, hčerinsko podjetje Premogovnika Velenje, ki že celih 40 let izdeluje oblačila za rudarje, od tega je samostojno že 12 let in omogoča produktivno zaposlovanje invalidov. V proizvodnji zaščitnih sredstev zaposlujejo skoraj 30 oseb, od tega večino invalidov. Imajo krojaški, galanterijski, rokavičarski in čevljarski oddelek. Proizvodnja sledi željam potrošnika oziroma kupca, ki lahko sega po že pripravljenih modelih ali sooblikuje nove. V proizvodnji, močno prilagojeni tržnim trendom, se uporabljajo preverjeni in kvalitetni materiali. Letos bodo v podjetju HTZ Velenje več kot 35 odstotkov celotne letne realizacije ustvarili na eksternih trgih oz. na trgih izven Premogovnika Velenje.

»V letošnjem letu nam res uspeva zelo dobra prodaja in tudi v prihodnje se nadejamo nadaljnje rasti eksternih prihodkov. Verjamemo, da bo takšnih izvirnih idej, kot so naše spodnjice z napisi, v prihodnje še več,« je v svojem govoru optimistično zaključil direktor podjetja HTZ Velenje Dejan Radovanović in se sodelavcem zahvalil za vloženi trud.

Velenjski rudarji so s ponosom oblekli in odvrgli delovna oblačila v dobrodelne namene. Fotografije za koledar Knapi 2013 so nastale na deponiji premoga, v kopalnici Muzeja premogovništva Slovenije in v jami Premogovnika Velenje. Modeli so zaposleni kot rudarji v Premogovniku Velenje, prav tako fotografi. Oblačila blagovne znamke MÓDEO so oblikovale modne oblikovalke iz podjetja HTZ Velenje, hčerinskega podjetja Premogovnika Velenje. Oblikovanje koledarja je delo StudiaHTZ. Zbrana sredstva od prodaje koledarja Knapi 2013 na modni reviji bodo namenili v dobrodelne namene Gasilski zvezi Šaleške doline, ki se je s svojimi 3000 člani ponovno izkazala pri reševanju težav ob zadnjih katastrofalnih poplavah v Šaleški dolini.

Za prijetne glasbene minute je poskrbela glasbena skupina Cookies. Njihov pevec Aleš Očko prav tako prihaja iz vrst rudarjev in je med drugim sodeloval tudi na pevskem tekmovanju X-Factor. V Premogovniku Velenje so torej vsestranski talenti, kar dokazuje, da so knapi res za vse.

Objavljeno: 30-11-2012