Svet, ki izginja v Muzeju premogovništva Slovenije v Velenju

V Beli garderobi Muzeja premogovništva Slovenije so včeraj odprli fotografsko razstavo portretov Mareta Lakoviča z naslovom »Svet, ki izginja – izgubljena ljudstva Azije in Afrike«.

Življenje sociologa, zgodovinarja in antropologa Mareta Lakoviča že več kot 20 let zaznamuje fotografija. Že v okviru študija se je intenzivno ukvarjal s problematiko izginjanja tradicionalnih plemenskih skupnosti in njihovih kultur. Na svojih potovanjih – na območjih Srednje in JZ Azije, Himalaje ter tudi na določenih delih Afrike v Namibiji, Bocvani, Maroku, Maliju in Etiopiji – je proučeval in dokumentiral kulture, ki jim grozi počasno in zanesljivo izumrtje. Avtor nam je s fotografijami omogočil, da podoživimo podobe, ki so hvalnica lepoti življenja.

Razstava spada v sklop 21. Pikinega festivala. Na njenem odprtju je Manca Košir v slogu letošnje Pikine ambasadorke o avtorju in njegovih fotografijah med drugim dejala: »Na fotografijah Mareta Lakoviča je moč prepoznati iskrenost in pristnost, ki sta odliki Pike Nogavičke, čemur pa naš zahodni svet ne daje več veljave. Fotografije so čudežne, pripovedujejo, da je mogoče objeti svet in gledati s srcem. Takšno gledanje sveta prihaja iz duše, od srca, skozi oko in objektiv do nas. Ti neznani ljudje Afrike in Azije nam prinašajo sporočila, da ne bi nikoli pozabili, da smo v bistvu vsi samo ljudje, vsi se rodimo in umremo.«

Tudi Mare Lakovič je poudaril, da s svojimi fotografijami ne želi šokirati ljudi, temveč povedati, da smo si kljub drugačnosti ljudi na fotografijah zaradi njihove barve kože in fizične pojavnosti z njimi bistveno bližje, kot si mislimo.
»Na isti način se rodimo, se veselimo, ljubimo in umremo. Ti ljudje so me zaznamovali, prevrednotili. V prvih letih sem razmišljal, kako bi tem ljudem, »primitivnejšim« kulturam lahko pomagali. Spoznal sem, da jim lahko nudimo zelo malo, mi sami bi se prej lahko česa naučili od njih – name so vplivali tako močno, da v našem kulturnem svetu težko shajam. Pojdite v svet in iščite lepoto v soljudeh!«

Razstava, ki sta jo s svojim nastopom popestrila dijaka Glasbene šole Frana Koruna Koželjskega Velenje Gregor Plamberger in Gašper Obšteter, bo v Muzeju premogovništva Slovenije na ogled do 22. oktobra 2010, del nje pa si lahko ogledate tudi v avli upravne zgradbe Premogovnika Velenje.

Objavljeno: 22-09-2010