Premogovnik Velenje je v Gaberkah za vse preseljene z območja pridobivanja premoga postavil obeležje – maketo

Človek brez doma je kot zemlja brez semena.

V Gaberkah je v organizaciji Kulturnice Gaberke na lokaciji nekdanjega gasilskega doma pri kozolcu v nedeljo, 21. junija, potekalo 3. srečanje preseljenih z območja rudarjenja Premogovnika Velenje.

Družabna prireditev je bila namenjena srečanju prebivalcev nekdanjega spodnjega dela Gaberk, Družmirja, Šoštanja, Prelog, Metleč in Pesja, ki so se morali zaradi posledic rudarjenja preseliti v druge kraje, ter širši javnosti. Preseljence, ki so prišli v velikem številu, in ostale udeležence je uvodoma pozdravil predsednik Kulturnice Gaberke Franc Šteharnik.

Zbrane je nagovoril tudi direktor Premogovnika Velenje dr. Milan Medved: »Danes sem še posebej vesel, saj se bo tisto, kar smo obljubili lani, letos tudi uresničilo. Premogovnik Velenje izpolnjuje svojo obljubo z maketo, ki smo jo na tem prizorišču postavili v spomin vsem tistim preseljenim družinam, ki so morale zaradi posledic rudarjenja zapustiti svoje domačije in se preseliti, ter vsem krajem, ki jih danes ni več.

Verjamem, da je danes tukaj zbranih mnogo spominov, mnogo zgodb, ki bi bili drugačni, če ne bi v naši dolini pred 134 leti pričeli z izkopavanjem premoga. Tudi sam izhajam s tega območja, zato se zelo dobro zavedam, da ni lahko pretrgati dolgoletnih vezi, ki na zemljo veže domačije in celotne generacije.
Premogovnik je tej dolini veliko vzel – temu območju še posebej – toda brez njega bi bila tudi razvoj in razcvet te naše Šaleške doline povsem drugačna.«

Na srečanju, ki so ga s kulturnim programom popestrili Rudarski oktet, Koleda in Gaberški cvet, so si udeleženci lahko ogledali tudi razstavo fotografij nekdanjih vasi in domačij z omenjenih območij. Mnogi obrazi – nekateri so prišli tudi od zelo daleč – so iskali svoje domačije in iz prenekaterih ust je bilo slišati: »Se spomniš, tukaj je pa stala … Se spomniš, kako smo tukaj …«

Goste je pozdravil tudi šoštanjski župan Darko Menih: »Človek brez doma je kot zemlja brez semena in mislim, da ste tiste družine, ki ste nekdaj živele na tem območju, to krepko občutile, ko ste si morale drugod iskati svoje domove. Odgovorni ljudje v državi se premalo zavedajo, da je bila dolina svojevrstna »žrtev« za potrebe energetike. «

Župan Mestne občine Velenje Srečko Meh je dodal: »Ko sem od organizatorjev dobil povabilo, da se srečanju pridruži tudi velenjska občina s Pesjem in Prelogami, sem ga sprejel, saj je pomembno dobro sodelovanje s sosednjimi občinami.

V Šaleški dolini smo se dogovorili, da bomo še naslednjih 50 let odkopavali premog in pridobivali električno energijo iz nje, hkrati pa smo tudi obljubili, da bomo skupaj popravljali škodo, ki pri tem nastaja, da bomo degradirane površine sanirali, da bomo odpirali nova delovna mesta. Obenem je pomembno, da to škodo, ki smo jo pred leti povzročili, tudi priznamo.«

Ob koncu uradnega dela so direktor Premogovnika Velenje, velenjski in šoštanjski župan ter direktor Termoelektrarne Šoštanj dr. Uroš Rotnik odkrili maketo preseljenega področja, kakršno je bilo sredi 60-tih let prejšnjega stoletja, ki jo je v Gaberkah prav za to priložnost postavil Premogovnik Velenje in ob kateri se bodo lahko srečevale tudi prihodnje generacije preseljenih ljudi s tega območja.

Objavljeno: 23-06-2009