SKUPINA PV

Sporočila za medije

24.04.2012

V Muzeju premogovništva Slovenije na ogled razstava Rudarskih svetilk

V Muzeju premogovništva Slovenije v Velenju so v ponedeljek, 23. aprila, odprli razstavo Rudarske svetilke iz zbirke Mirana Mošnika. Razstava, ki bo na ogled do 17. maja, nas popeljale skozi zgodovino rudarskih svetilk, ki so se uporabljale v slovenskih in ostalih premogovnikih po svetu.

Svetloba je od nekdaj imela velik in globok pomen za človeka, saj predstavlja enega najpomembnejših elementov življenja. Že v davni preteklosti so ljudje skušali priklicati svetlobo s pomočjo ognja, pozneje tudi s svečami in različnimi svetilkami. Z lučjo, kot simbolom svetle prihodnosti, so se poistovetili tudi rudarji, katerim luč ponazarja rudarska svetilka oz. »lampa«. Le-ta je sčasoma postala bistveni element rudarske simbolike, saj pomeni simbol preživetja v temnem rovu.

Avtor razstave Miran Mošnik, sicer rudarski inšpektor, pozna delo in razmere v jami. Navdih pri snovanju zbirke je dobil pri svojem očetu, ki je kot 14-letni fant zgodaj spoznal trdo delo v rudniku v Kisovcu. Predvsem njegove zgodbe o težkih rudarskih svetilkah, ki so jih takrat nosili rudarji so bile avtorjevo vodilo pri raziskovanju in ustvarjanju zbirke. »Upam, da vas bo ogled zbirke spomnil na vaše delo v jami, na sodelavce, s katerimi ste ob prisotnosti teh svetilk opravljali delo,« je zbrane nagovoril Mošnik.

Rudarska svetilka kot simbol svetle prihodnosti v Premogovniku Velenje sveti že 137 let in bo svetila še prihodnjih nekaj desetletij, saj se z mislijo na dosežke iz preteklosti pogumno usmerjamo v prihodnost. Svetle prihodnosti pa ne bi bilo brez trdoživosti, predanosti in strokovne usposobljenosti vseh zaposlenih v Skupini Premogovnik Velenje.

Razstavo je odprl mag. Matjaž Koželj, vodja Priprave dela in Dežurne službe v Premogovniku Velenje, ki je dejal: »Svetilka predstavlja rudarju zelo pomemben del opreme. Z njo si v temnih globinah sveti, poleg svetlobe pa mu je v preteklosti mnogokrat nudila tudi varnost.«

Razstava Rudarskih svetilk je obenem uvod v vnovično odprtje Muzeja premogovništva Slovenije, ki je 17. aprila po nekajmesečnem premoru ponovno odprl svoja vrata. Že obstoječe zbirke o premogovništvu so obogatene z novimi scenami.

Več informacij:

Stojan Špegel
stojan.spegel@rlv.si

  
Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas