SKUPINA PV

Sporočila za medije

20.04.2012

HTZ Velenje bo gradil dve sončni elektrarni skupne moči 1,63 megavata

HTZ Velenje je podpisal pogodbi za postavitev dveh večjih sončnih elektrarn v skupni vrednosti 2,2 milijona evrov. V Radljah ob Dravi bodo gradili sončno elektrarno moči 700 kilovatov in v Kranju elektrarno moči 930 kilovatov.

HTZ Velenje je z Gorenjskimi elektrarnami sodeloval že lani, ko je postavil sončno elektrarno moči 800 kilovatov. To je bil tudi eden večjih lanskih projektov fotovoltaike v Sloveniji. Projekt, ki so ga delavci HTZ Velenje končali in predali namenu decembra 2011, je bil odlična referenca pri prijavi na novi razpis. Gorenjske elektrarne so usmerjene predvsem v pridobivanje energije iz obnovljivih virov, zato so v HTZ Velenje tudi letos dobili povabilo za oddajo ponudbe za postavitev še večje sončne elektrarne – tokrat moči 930 kilovatov. Tako sta v torek, 17. aprila 2012, direktor družbe HTZ Velenje Dejan Radovanović in direktor Gorenjskih elektrarn Aleš Ažman podpisala pogodbo v vrednosti 1,2 milijona evrov. »To je lepši del celotne zgodbe, trši nas šele čaka, saj smo vezani na rok – 30. junij 2012. Po tem datumu se v Sloveniji menja tarifni sistem, ko se bo občutno zmanjšala subvencija električne energije, proizvedene iz sončnih elektrarn,« je dejal Marjan Lampret, vodja profitnega centra OVE.

HTZ Velenje je s profitnim centrom Obnovljivi viri energije (OVE) aktiven tudi pri drugih projektih. Pred dobrim tednom je z investitorjem v Radljah ob Dravi podpisal pogodbo za še eno veliko sončno elektrarno – tokrat v skupni moči 700 kilovatov. Tudi za izvedbo tega projekta imajo zaposleni v HTZ Velenje zelo malo časa, saj ga morajo po pogodbi končati najkasneje do 31. maja letos. Vzporedno z omenjenima projektoma potekajo aktivnosti na še devetih projektih za postavitev sončnih elektrarn. S tem bodo v prvi polovici letošnjega leta sklenili projekte v skupni vrednosti več kot 2,7 milijona evrov. Načrt je ambiciozen že zaradi tega, ker se investitorji odločajo za gradnjo šele 2 do 3 mesece pred spremembo subvencionirane cene, zaradi česar so roki kratki. Pomemben del pri ekonomiki projekta je gibanje cen opreme, kot so moduli, razsmerniki in podkonstrukcija, saj se šele ob upoštevanju vseh dejavnikov, ki vplivajo na ekonomiko, določa vračilo vložene investicije glede na veljavne podpore. V HTZ so se s podobnimi odločitvami srečali že lani, ko so v zadnjih treh mesecih leta 2011 postavili 2 megavata sončnih elektrarn, skupaj 2,5 MW. Kot kaže, bo letos enako, saj bodo v dveh oz. treh mesecih zgradili 2 megavata elektrarn.


Obeti za prihodnost

»Iščemo priložnosti tudi zunaj Slovenije, predvsem na trgih JV Evrope. V Sloveniji se verjetno do septembra ne bo zgodilo nič večjega, potem bomo morali v zadnjih treh mesecih narediti veliko več kot v »mrtvih« mesecih. Veliko bo odvisno od Vlade RS, ki bo s 1. julijem 2012 določila novo podporo za energijo, proizvedeno iz OVE in s tem energijo iz sončnih elektrarn. Upamo, da bo ta ostala v predvidenih okvirih, saj bi z večjo spremembo krepko posegla v odločanje za gradnjo sončnih elektrarn,« je dejal Marjan Lampret. V HTZ Velenje so na področju OVE lani ustvarili 3,5 milijona evrov prihodkov.

Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas