SKUPINA PV

Sporočila za medije

14.04.2012

Muzej premogovništva Slovenije v Velenju po nekaj mesecih ponovno odpira svoja vrata

Zunanji del Muzeja premogovništva Slovenije v Velenju ponovno odpira svoja vrata. Že obstoječe zbirke o premogovništvu bodo obogatene z novimi scenami, ki si jih bo moč ogledati od torka, 17. aprila 2012, dalje.

V površinskem delu Muzeja premogovništva Slovenije bo na ogled bogata centralna zbirka slovenske tradicije premogovništva z razstavo razvoja premogovništva od prvih najdb do Velenjske odkopne metode, ki je ime Premogovnika Velenje popeljala v svet. Prikazi zgodovine, knapovskega stanovanja pred letom 1930, črne garderobe, kopalnice in legende o skoku čez kožo bodo obiskovalcem omogočili pravo predstavo o življenju in delu rudarjev. V notranjosti zunanjega dela muzeja je dodana osnovna scena iz jamskega dela muzeja, v kateri nas bo Anton Aškerc popeljal skozi zgodbo razvoja premogovništva, v fazi urejanja pa je tudi nova zbirka jamomerskih in geodetskih naprav. V muzejski trgovinici bodo obiskovalcem na voljo različni spominki.

Poleg že obstoječih scen bosta v muzejskem parku na ogled dve dodatni sceni. Prva bo prikaz starega načina lesene podgradnje in mejnikov v razvoju premogovniške dejavnosti v Šaleški dolini v primerjavi s svetovnimi dosežki in dogodki. Druga bo prikazovala tehnologijo podpiranja jamskega prostora z jeklenim ločnim podporjem.

V kratkem v muzejskem parku načrtujejo še sceno, ki bo prikazovala razvoj premogovništva skozi izdelavo in obstoj jaškov. Pripravljajo tudi nadvse zanimivo predstavitev premogovniškega voznega parka, kot so lokomotiva in različne vozne enote – hunt, kiper in podobno.

V Razstavišču Barbara skozi vse leto potekajo priložnostne razstave. Najprej bo že v ponedeljek, 23. aprila 2012, ob 13. uri na vrsti odprtje razstave iz zbirke Mirana Mošnika, v okviru katere bodo predstavljene rudarske svetilke, ki veljajo za enega od rudarskih simbolov. 16. maja bo v okviru Evropske prestolnice kulture odprtje razstave fotografij društva Revivas »Izgubljeni kraji v novi luči« o izginjanju vasi in manjših krajev v Šaleški dolini v 20. stoletju, predstavljeni pa bodo tudi nekateri drugi evropski kraji. Omenjena razstava bo na ogled do 31. avgusta.

Obisk je možen od 17. aprila 2012 dalje, in sicer od torka do nedelje od 8.30 do 17.00 (sprejem zadnje skupine ob 15.00) ter vsak prvi četrtek v mesecu od 11.30 do 19.30 (sprejem zadnje skupine ob 18.00). Ob ponedeljkih bo muzej zaprt.

Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas